<

Élelmiszerbiztonság

Élelmiszerbiztonság, minőségbiztosítás a koronavírus járvány tükrében

A RÖVID ELLÁTÁSI LÁNC fontossága

Az élelmiszerek előállítását nagyon komoly előírásrendszer szövi át annak érdekében, hogy az élelmiszer ne károsítsa az azt elfogyasztó embert.

Jogszabályok szabályozzák az élelmiszer előállítás minden folyamatát, a termeléstől a feldolgozáson keresztül a tárolásig, értékesítésig.

Erre azért van égetően szükség, hogy probléma esetén vissza lehessen követni az élelmiszerek útját, felkutatva a probléma okozóját.

Ez az út azonban sok esetben nagyon hosszú. Egy egyszerű példán szemléltetve: a Kínából származó fokhagyma útját (ami nem is egy feldolgozott termék), az általunk termelt, és Önöknek ajánlott sütőtök útjával.

A milliárdos lakosságú Kínában valaki, valahol megtermeli a fokhagymát, kereskedőkhöz kerül, csomagolják, szállítják, behajózzák. Európában kitárolják, szétterítik, kiszerelik, csomagolják. Ezt követően megjelenik az üzletláncokban, nagybani piacon. A nagybani piacról a kiskereskedők megvásárolják, és a boltjukban kínálják.

Ezzel szemben az általunk termelt és tisztítva értékesített sütőtök útja: Mi termeljük, pontosan beazonosítható területen az értékesítésre kerülő, konyhakész sütőtök alapanyagát. Betartunk minden idevonatkozó előírást (jó mezőgazdasági gyakorlat, növényvédőszer használat szabályai, stb.).

A darabolást, tisztítást a lakóházunkhoz kapcsolódó, erre a célra kialakított, hatóságilag folyamatosan ellenőrzött feldolgozó helyen végezzük.

A leválogatott, minőségi áruval csak 2 fő (mi ketten, Piroska és Laci) érintkezik.

Mi végezzük a tök mosását, darabolását, tisztítását, csomagolását. Betartjuk a jogszabály által erre a folyamatra kidolgozott és igazolt HACCP előírásokat.

Az általunk lezárt belső csomagolás biztosítja, hogy a szállítás során a termékkel senki ne érintkezhessen.

A fenti példa azt is mutatja, hogy mit jelent a sokat hangsúlyozott RÖVID ELLÁTÁSI LÁNC.

Úgy gondoljuk, a miénknél rövidebb ellátási láncot nehéz kitalálni.

Mi ketten, akik érintkezünk a termékkel, betartunk minden higiéniás szabályt, ami a személyi higiénián kívül magában foglalja kis üzemünk takarítási előírásait, valamint az alkalmazott néhány eszköz rendszerszintű tisztítását is.

Saját és az Önök érdekében kerüljük a zárt tereken való tartózkodást és nem járunk tömegrendezvényekre.

A háztól történő értékesítés szabad téren, védőtávolság tartásával történik.

Megrendelőinknek javasoljuk, hogy a megkapott csomag külsejét felbontás előtt fertőtlenítsék.