<

Óriástök

Dönci, az óriástök

2019. őszén egy barátunktól kaptunk 2 db tökmagot.

A tökmag, elmondása szerint egy 350 kg-os súlyú tökből származik, amelyet Keszler László nevelt, és ebben az évben a legnagyobb tök volt Magyarországon.

Körbejárva az óriástök termesztés témakörét, arra jutottunk, hogy 20 éves Nagydobosi sütőtök termesztésben szerzett tapasztalatunkkal mi is megpróbálkozunk egy óriástököt nevelni.

Első próbálkozásként 300 kg-os tök nevelését céloztuk meg.

Úgy gondoltuk, jó reklám lehet az általunk termelt minőségi Nagydobosi sütőtöknek egy ekkora óriástök.

Átgondoltuk, hogy a minőséget biztosító Nagydobosi sütőtök termesztési technológiánkat hogyan kell átalakítani, hogy a méret és a súly legyen domináns.

  • A legfontosabb, a genetika adott volt a két szem vetőmagban.
  • Maximálisra emeltük a tápanyag- és vízellátást a teljes tenyészidőszakban.
  • Az átporzás megakadályozására a termőterületet izoláltuk.
  • Lehetőségeinkhez mérten szabályoztuk a hő- és fényviszonyokat.
  • Korán, április elején elvetettük a magokat, palántát neveltünk a tenyészidőszak meghosszabbításáért.
  • A Nagydobosi sütőtöknél alkalmazott 1-2 növényvédelmi kezelés helyett 6 alkalommal permeteztünk, hogy a lombozat minél tovább megmaradjon, minden alkalommal juttattunk ki a FITOHORM tanácsadója, Tóth Tamás által ajánlott tápanyagokat.
  • Egy növényen egy termést hagytunk.

Sajnos a két növényen nevelt 2 tökből egyiket 120 kg-os korában elvesztettük. Valamilyen nagyobb rovar átfúrta a héját, megfertőződött és rothadásnak indult.

A másik tövön lévő tök most (2020. szeptember 25.) kb. 250 kg-os, a lombja hibátlan, és még növésben van.

Néhány jellemző mérete: Magasság: 80 cm, Szélesség: 115 cm, Hosszúság: 95 cm, Legnagyobb kerülete: 320 cm. Lombozat által benőtt termőterület: 70-75 m2. Leghosszabb indája kb. 30 m.

Az tököt elvisszük a Keszler László által szervezett, mentorált martonvásári óriástök mérő versenyre, amely 2020. október 10-én lesz. Az óriástökünk neve: DÖNCI.

Mellette kiállítunk ugyanannyi súlyú kb. 25 db, általunk termelt Nagydobosi sütőtököt is, hogy jelezzük, azért nekünk nem a méret, hanem a minőség a fontos.