Halloween

Halloween

Ezt a különös, angolszász ünnepet főként a gyerekek várják nagy izgalommal, azonban a számos érdekes szokást felvonultató október végi esemény a felnőtteknek is örömteli kikapcsolódást nyújthat.

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták Angliát. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette.

Október 31. éjszakáján, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába.

Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Ez volt az első Halloween fesztivál, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. A későbbiekben a Római Birodalom saját szokásaival gazdagította ezt a hagyományt, így a különböző népek együtt alakították ki a ma már világszerte ünnepelt Halloween-t.

A töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpásba mécsest helyezve varázslatos hangulatot tudunk teremteni. Ehhez a legpraktikusabb sütőtök fajta maga a Halloween tök, mely október közepétől Magyarországon is egyre több kereskedőnél megvásárolható.

Bár a töklámpást általában a könnyen faragható, narancssárga héjú és belsejű takarmánytökből készítik, azonban a nagydobosi és az orange fajtákból is mutatós lámpásokat, hangulatos kerti dekorációkat készíthetünk.

Néhány ötlet a Halloween dekorációhoz: