Sajtóközlemény OMÉK 2023 – Téli parázs sütőtök: régi íz új köntösben

Az OMÉK A pavilon 207/C standján mutatkozik be a Téli Parázs tisztított, darabolt sütőtök termék, amely védjegyoltalom alatt áll és ízgaranciával kerül forgalomba.

A termék fejlesztői Filep László és Filepné Pivoda Piroska, három évtizedes kistermelői tevékenységük során a nagydobosi sütőtök mítoszát ápolva, a www.sutotok.com honlapra építve, több ezres vevőkörrel ismertették meg a múltban méltán híres nagydobosi sütőtök ízvilágát.

A Téli Parázs fajtát a Filep házaspár a nagydobosi fajtából szelekcióval alakította ki. Az új fajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Az új nevet a Szellemi Termékek Nemzeti Hivatalánál márkavédelem alá helyezték, ezzel biztosítva, hogy a sütőtök piacon csak azok használhassák a Téli Parázs márkanevet, akik betartják a fajtahasználati, termelési és leválogatási előírásokat, ezzel garantálva annak kiemelkedő ízvilágát.

A konyhakész Téli Parázs sütőtök előkészítése és forgalmazása Nyírparasznya, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei, Nagydobossal szomszédos, ezer fő alatti kistelepülés önkormányzata révén valósul meg. Az együttműködést Szabó János polgármester koordinálja, amelynek keretében az önkormányzat a község 30 km-es körzetében termelési integrációt alakított ki. Az integrációban részt vevő gazdák termelik meg a folyamatosan növekvő vevői igények kielégítését biztosító magas minőségű Téli Parázs sütőtököt. A termőföldről Nyírparasznyára beérkező sütőtök előkészítése a község 1,5 milliárd forint bekerülési értékkel bíró zöldség-gyümölcs manipuláló vertikumában történik.

A stabil termelői háttér és feldolgozó kapacitás teszi lehetővé, hogy rövid ellátási láncon keresztül a Téli Parázs sütőtök a családok asztalán kívül, szállodákban, éttermekben, iskolákat és szociális otthonokat ellátó közétkeztetésben is a felszolgálásra kerülő menü része. A kiváló ízvilág bizonyítéka, hogy a Téli Parázs sütőtökből készült ételek fine dining éttermek őszi étlapján is szerepelnek.

A sütőtök kedvező élettani hatásairól bővebb információ: https://sutotok.com/elettani-hatasok/

A klasszikus sült tökön kívül a legnépszerűbb sütőtökös fogások a sütőtökkrémleves, a tepsiben sült hasábtök és a kókuszos sütőtök golyócskák. Ezek receptjei és további sütőtökös ételötletek az alábbi linken érhetők el: https://sutotok.com/sutotokos-receptek/.

Nyírparasznya, 2023. október 15.

Szabó János                             Filepné Pivoda Piroska                    Filep László

 

További információ:

Csákné Filep Judit

+36/20-2626-549

judit.filep@gmail.com