Nagydobosi sütőtök termesztése

Nagydobosi sütőtök termesztése

Amennyiben családjával meg kívánja ismertetni a hagyományos, szürke héjú nagydobosi fajtájú sütőtök igazi ízeit, szükséges, hogy a termelés során néhány alapvető dolgot figyelembe vegyen. Ennek elmulasztása esetén úgy járhat, mint a Tanú című filmben a magyar narancs termelői. („Nem olyan sárga, nem olyan édes, de a mienk.”)

 

 1. A nagydobosi sütőtök tenyészideje

A legfontosabb figyelembe veendő tényező, hogy a nagydobosi sütőtök hosszú tenyészidejű növény, így időben a földbe kell juttatni a vetőmagját. Az optimális idő április 20. körüli, amennyiben az időjárás lehetővé teszi a magról vetést. A talaj hőmérséklete érje el a 10 C°-ot, (napsütéses, meleg idő). Kiskerti körülmények között célszerű április 20-án a palántanevelést is elkezdeni, még abban az esetben is, ha az időjárás lehetővé teszi a magról vetést. Ha az időjárás nem megfelelő, hűvös, csapadékos az idő, nélkülözhetetlen a palántanevelés elkezdése.

A párhuzamos palántanevelésre azért van szükség, hogy rossz kelés, esetleg május eleji fagykár esetén a hiányzó növényeket jó fejlettségi állapotú palántával tudjuk pótolni, így ne vesszen kárba a hosszú tenyészidő miatt nagyon fontos április végi, május eleji időszak.

Palántanevelés: Palántatálcába vagy pohárba tegyünk laza szerkezetű földet. Helyezzünk bele 1 db nagydobosi sütőtök magot, kb. 2 cm mélyre. Erősen locsoljuk be, majd tegyük meleg, napsütötte helyre, üvegházba vagy fólia alá. Ezt követően a kelésig már ne locsoljuk, ügyeljünk rá, hogy túl ne melegedjen a talaj (megfőhet a mag, ha fóliával letakarjuk és süti a nap). Négy-öt nap múlva kibújik a csíra, két hét múlva kiültethető a palánta. Miután kikelt a növény, már lehet és szükséges is locsolni, de kelés előtt nem szabad, mivel az öntözővíz lehűti a talajt, a mag „bekotlósodik”. Ez a probléma helyre vetéskor is előfordul, amennyiben a vetést hűvös, csapadékos idő követi. A palánta nevelésekor 70-80 %-os keléssel számoljunk, ha 100 palántát szeretnénk, 130 magot vessünk el.

 1. A nagydobosi sütőtök tenyészterülete

Nagyon fontos tényező, hogy a sütőtöknek nagy a területigénye. Egy tőnek 6-10 m2-re van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb tő- és sortávolság 2,5 x 2,5 m, de nincs probléma a 3,5 x 3,5 m távolsággal sem. Ezt kiskerti körülmények között nehéz tartani, mivel a kertészkedő törekszik a terület jó kihasználására, nehezen viseli el, hogy június végéig üresnek tűnik a terület. A nagy területigény miatt egy bokorban csak egy növény legyen. Ha a biztos kelés miatt 2-3 magot vetettünk egy fészekbe, a kelés után azonnal el kell távolítani a többletet. A kikelt felesleges növényt a föld felett vissza kell csípni, hogy ne sérüljön a megmaradó növény gyökere.

A tőszám pontos beállítása azért fontos, mert más növényekkel, pl. a paradicsommal szemben, a tőszám sűrítésével nem fog növekedni a termés mennyisége, hanem minden tövön satnya termés lesz, annak ellenére, hogy elburjánzik a növény indája, levélzete.

Nagydobosi sütőtök termesztése

 1. Talaj, tápanyagszükséglet, növényvédelem

A sütőtök kedveli a laza homoktalajt és a meleget. Vegetatív rendszerének (inda, levél) kialakulásával párhuzamosan másodlagos gyökérzetet fejleszt ki a levéltöveknél, a tenyészterület befutása után a teljes területet használja, a tápanyagára igényt tart. Emiatt ne gyepesítsük a növény korai stádiumában irritálóan üres területet, köztesként se vessük, pl. kukorica közé, mert így a megfelelő minőséghez szükséges napfényt zárjuk el a növénytől. A sütőtök tápanyag igényét célszerű szerves trágyával vagy komposzttal biztosítani.

Nagyon hatékony és gazdaságos a bokrolás. Ez azt jelenti, hogy a vetés vagy palánta kihelyezés helyén két kapavágásnyi mély gödröt ásunk, a gödörbe szerves trágyát vagy komposztot teszünk, visszatakarjuk, a visszatakaró földbe 4-6 cm mélyre helyezzük a magot.

A palántát úgy kell kiültetni, hogy a talaj tölcsérszerűen a tövéhez vezesse a csapadékot, a sziklevele a talajszinten legyen. Nitrogén műtrágyát csak a tenyészidőszak elején célszerű kiszórni, amikor a futások 30-50 cm hosszúak. A későbbi műtrágya kijuttatás a tenyészidőt hosszabbítja, ezzel rontja a minőséget.

A nagydobosi sütőtöknek nincs komoly növényvédelmi igénye. Szükséges azonban figyelni, hogy nem szaporodott-e fel a leveleken a levéltetű vagy az atka. Az atka száraz időjárásnál jelentkezhet, a tőhöz legközelebb lévő levelek sárgulásával indul, de szélsőséges körülmények között az egész növényt elpusztíthatja. A levéltetvek nedves, hűvös időjárásban szaporodhatnak fel, a levél fonákján kell őket keresi. A kártevők felszaporodása esetén szükséges a célzott növényvédelem.

 1. Várható termésmennyiség

A nagydobosi sütőtök átlagos körülmények között (homoktalaj, normál időjárási körülmények) 200 q/ha értékesíthető, hasznosítható termést hozhat. Öntözni szükség esetén július közepéig van értelme, az ezt követően bekötő termés már nem fog beérni, így az ezt követő öntözés már csak az értéktelen, takarmány minőségű tököt gyarapítja. Terméselvárásaink kiskerti körülmények között 3 x 3 m sor- és tőtávolsággal vetett területen 20 kg/tő. Ez 2 db 10 kg-os, vagy 3 db 7 kg-os, stb. töknek felel meg egy tőről. Ne essünk tehát a mohóság hibájába azzal, hogy keveselljük a bekötött és kifejlődött tökök darabszámát, mivel

a sütőtök okos növény, ha nem képes kinevelni az esetleg megkötött termést, a felesleget lelöki magáról.

Előfordulhat, hogy intenzív körülményeket teremtve nagyszámú tök van az ültetvényen, de ebben az esetben az a jellemző, hogy a növény a termés húsvastagságán spórol, az optimális 5-6 cm húsvastagsággal szemben 2-3 cm lesz a húsvastagság.

A jó minőség elérése érdekében nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a hosszú tenyészidő miatt a július közepéig bekötött, augusztus közepéig a végleges méretére megnövő tökből lesz minőségi áru. Ezt követően ugyanis a töknek a dinnyéhez hasonlóan még három-négy hétre van szüksége, hogy beérjen.

Az a tök, amelyik augusztus közepére nem éri el maximális méretét, étkezési célra már nem lesz alkalmas.

 1. Az érett nagydobosi sütőtök jellemzői

Érett nagydobosi sütőtök

 • A beérett nagydobosi sütőtök héja bekeményedik, a körmünkkel nem, vagy csak nehezen tudjuk felsérteni.
 • A csumája világosbarnára, kórószerűvé válik, látszik rajta, hogy már tápanyagot nem szállít, míg az éretlen tök csumája zöld és erősen erezett.

Gazda tipp: A szeptember közepi betakarítás idején könnyen szétválasztható az érett sütőtök a gyenge, éretlentől, ha augusztus közepén a már kifejlődött, de még éretlen sütőtököket megkarcoljuk, megjelöljük. Ezt a jelet az érés során a sütőtök kiforrja, behegesíti ebből láthatjuk betakarításkor, hogy érett nagydobosi sütőtökkel van dolgunk. Nagyon mély sebet ne ejtsünk, mert könnyen romlásnak indulhat innen a tök.

 • Az augusztus a házi kertekben a sütőtök indájával való küzdelemről szól. Futóképességének nehéz határt szabni. Egy bokor 3-4 ágon akár 10 méteres futásra is képes. A területről kifutó részeket inkább fordítsuk vissza, minthogy levágjuk, mivel a vegetatív részek csonkítása a már megnőtt termés fejlődésétől vonja el a tápanyagot.

Gazda tipp: Hasznos lehet, ha az augusztus közepe után bekötött termést leszedjük, mert kinevelésére már nem lesz idő.

 • A nagydobosi sütőtök optimális betakarítási ideje szeptember 15-20 közötti időszak. A betakarítást korábban kell elvégezni, amennyiben a lombozat elpusztul. Ezt okozhatja szélsőséges időjárás, aszály, korai fagy. Ebben az esetben a napi hőingadozás károsíthatja a termést, ezért szükséges a mihamarabbi betakarítás.

Gazda tipp: A betakarítást minden esetben száraz időben végezzük, amikor a hajnali pára is felszáradt. Ez biztosítja, hogy a betakarított termés nem lesz sárfoltos, maszatos, amit később csak mosással tudunk eltávolítani.

 • Ügyeljünk arra, hogy a tök csumája ne törjön ki, a termés ne nyomódjon, ne sérüljön. Ennek biztosítása érdekében célszerű a csumát kis kézi fűrésszel a lehető legrövidebbre visszavágni.
 • A betakarított termést száraz, hűvös, légjárta helyen tároljuk. Tárolás előtt a betakarított termést ismételten ellenőrizzük, hogy érettek-e. A legnagyobb gondosság esetén is biztosan találunk még 15-20 % éretlen tököt az összegyűjtöttek között. A tárolóba rakott tököt rendszeresen ellenőrizzük, amennyiben egyes tökökön kisebb romlási jeleket észlelünk, ezeket a darabokat használjuk fel. Így biztosíthatjuk február végéig családunk számára ezt a finom zöldséget.