Sütőtök vásárlási szempontok

Sütőtök vásárlási szempontok

A sütőtök igazi értéke a beltartalom. Ha csak külső jegyek alapján választunk sütőtököt, könnyen úgy járhatunk, mint amikor külsőre hibátlan dinnyét vásárolunk, de a belseje rózsaszín, ízetlen, vagyis a dinnye éretlen.

Sajnos, ma a kereskedelmi forgalomban jelentős részben éretlen, takarmánynak való tököt árulnak nagydobosi tök néven. A családommal azon dolgozunk, hogy ez jelentősen változzon a következő években – bízom benne, hogy Ön is tapasztalja majd.

Azonban addig is, az alábbi jellemzők megvizsgálásával sokat tehetünk azért, hogy igazán finom nagydobosi sütőtököt vigyünk haza a boltból.

  • Célszerű a tök kocsányát megvizsgálni: az érett tök kocsánya száraz, a tökhöz közelebbi része kézzel szétmorzsolható, míg az éretlen tök kocsánya erős, zöld eres, ami jelzi, hogy a kocsány még betakarításkor tápanyagot szállított, nem fejeződött be az érés.
  • Egyszerű módja az ellenőrzésnek, ha körmünket a tök héjába próbáljuk belenyomni. Ha ez könnyen sikerül, a tök éretlen.
  • Ha tököt szeletelve vesszük, árulkodó a hús vastagsága, keménysége és színe. A vékony, halványsárga színű, laza szerkezetű, szinte szivacsos tök éretlen. Keresse a vastag, 2-3 cm-es, kemény húsú, élénk narancssárga színű sütőtököt.

Az általunk termelt, a beltartalmi értéket messzemenően figyelembe vevő termelés technológiával előállított sütőtök megvásárlásával megismerheti az igazi nagydobosi sütőtököt. Ez a gasztronómiai különlegesség a nagydobosi sütőtök mítoszának alapja.